» Venster sluiten
Titel
Dalí en ik (1998)
Auteur
Stan Lauryssens
ISBN
90 5617 171 2
Verkrijgbaar
In elke boekhandel
Verschijningsdatum
juni 1998
Aantal pagina's
304
Aan Nederlanders en Vlamingen verkoopt Stan Lauryssens als geldbelegging kunstwerken van Salvador Dalí. Hij koopt die kunst in Barcelona en leert daar Ana kennen, een Catalaanse met een stem die klinkt als vier kleine klokjes. Maar kunst is waard wat de gek er voor geeft. Stan Lauryssens neemt dit al te letterlijk en loopt tegen de lamp. Zodra hij uit de gevangenis komt, gaat hij naar Spanje terug omdat het er elke dag zomer is. Lauryssens koopt een witte villa op de berg boven Cadaqués, met zicht op zee, en wordt de nieuwe buurman van Salvador Dalí.
Zo begint een boeiend en eigengereid relaas waarin de auteur vertelt hoe hij wordt meegezogen in de maalstroom van de lakeien aan het hof van Dalí: Amanda Lear die naakt voor Dalí poseert, Ultra Violet die zijn seksfuiven organiseert, de beheerder van Dalí’s financiën Kapitein Moore alias el capitán del dinero, Andy Warhol, Karel Appel, Jezus Christ Superstar, Mia Farrow, de kapper die haarstukjes plaatst op de beroemde snor, een tekenaar uit de studio’s van Walt Disney die vierhonderd ‘echte valse’ Dalí’s schildert en vele anderen. Als Salvador Dalí overlijdt, wordt zijn lichaam bijgezet in zijn museum, naast de damestoiletten en met de voeten in het water. Pas nu worden de door Dalí in leven geroepen mythes doorprikt...
Dalí en ik is een boek om te lezen en te herlezen: hilarisch, schrijnend, ontluisterend, onthullend. Het is een boek dat hardop doet lachen en tranen van droefenis laat schreien, en tegelijk een vernietigend getuigenis aflegt over de duistere wereld van kunst en kapitaal.